h1

Licht geïntoxiceerd

11 november 2009

We zaten vanmiddag in de auto en luisterden naar het middagjournaal. Een man heeft een groepje jongeren aangereden. Twee doden, een zwaargewonde en een lichtgewonde. “Hij was licht geïntoxiceerd…”
Licht geïntoxiceerd? Licht geïntoxiceerd? De nieuwslezeres verduidelijkte nog dat hij iets meer alcohol in zijn bloed had dan toegelaten is. Ah zo. Licht geïntoxiceerd dus.
Wel, als je gedronken hebt, rijd je niet. PUNT! Ik vind dat verschrikkelijk, dat hier in België nog steeds geen wet bestaat die mensen verbiedt om onder invloed achter het stuur te kruipen. Nee, we hanteren de grens 0,5 promille. En hoeveel mag je dan drinken? Een glas? Twee glazen? Meer als je erbij eet? Waarom het niet simpel houden: als je gedronken hebt, rijd je niet. PUNT.

4 reacties

 1. Helemaal mee eens!


 2. Inderdaad: als je gedronken hebt, rijd je niet. Hier is dit een heilig principe. Maar ik merk toch dat velen hier anders over denken. Vooral 35-plussers dan. In de media gaat het trouwens steeds over ‘jongeren’ die dronken achter het stuur kruipen, terwijl ik in mijn omgeving merk dat de jongeren (mijn neefjes, jonge collega’s oa) nooit drinken als ze met de auto zijn. Maar de ‘ouderen’ (oa klanten) rijden veel sneller met de auto met een glaasje teveel op. Alsof ‘ervaring’ dit toe zou laten.
  Maar het nieuws van gisteren is natuurlijk tragisch. Voor de familie en vrienden van de overleden meisjes, maar ook voor de ‘licht geïntoxiceerde’ aanrijder en zijn familie. Zij moeten de rest van hun leven verder met dat schuldgevoel leren leven.


 3. inderdaad, wat zou dat zijn “lichtjes geintoxiceerd”?
  1 of 2 pintjes,
  3 pintjes en een hamburger,
  8 pintjes gespreid over middag en avond met een hele menu,
  een joint,
  vermoeidheid, 3 maal gapen op een avond is reden om bezorgd te worden over rijcapaciteiten tijdens de volgende 3 kwartier,
  naar een kwisje aan het luisteren op de radio,
  gsm afgenomen,
  afgeleid door de medepassagier,
  gehaastheid,
  afgeleid door reclame langs de weg,
  ipod in de oren,
  vlinders in de buik,
  coleire in de kop, …

  Dit is een spijtig ongeval, een auto vraagt 100% concentratie, iets wat we minder en minder kunnen opbrengen op de rustige momenten van de dag.
  In dit geval: ’s avonds achter het stuur op een baan waar je 50 mag rijden, maar gerust wat meer kunt rijden.
  Wie heeft nog nooit het moment meegemaakt, “hier heb ik dikke chance gehad”, welnu in dit geval hadden 4 mensen (en veel meer) pech, pech kan niet voorkomen worden door een aangepaste wetgeving.
  Schauvliege haar flitspalen, Wodka-acties en nultolerantie tgo alcohol gaan dit niet verhelpen. Geen wetgeving op basis van feiten en uitzonderingen.


 4. […] niet? Dat is voor mij de evidentie zelve. Ik ben het dan ook niet eens met SibHams commentaar op mijn stukje van enkele dagen geleden. We weten allemaal dat alcohol, mobiel bellen (of dat nu handenvrij is of niet maakt zelfs niet […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: