h1

Exit woordvoerder

3 november 2010

Woordvoerder (van Dale): 1 iem. die het woord voert, die spreekt (in een vergadering enz.), 2 persoon die namens anderen spreekt

Dat Jürgen Mettepenningen ontslag neemt, begrijp ik. Hij zag zichzelf niet alleen als woordvoerder, maar ook als communicatieadviseur. En als dan niet geluisterd wordt naar je adviezen, er zelfs lijnrecht tegenin wordt gegaan, wordt je job wel heel zwaar. Ik denk ook dat hij het dikwijls niet eens was met de standpunten van Léonard. En als woordvoerder voortdurend standpunten verdedigen waar je zelf niet in gelooft, is aartsmoeilijk. Bovendien moest hij die standpunten niet alleen vertolken of verdedigen, maar moest hij ze telkens weer verduidelijken. Je kan je ernstige vragen stellen over de communicatiekwaliteiten van Léonard, als zijn boodschap elke keer opnieuw verkeerd begrepen wordt en door een woordvoerder verduidelijkt en in de juiste context geplaatst moet worden.
Toch luister ik met verwondering naar Mettepenningens harde, ook persoonlijke uithaal naar Léonard. Dit lijkt niet alleen een verhaal van een zakelijke samenwerking die niet meer lukt, dit lijkt ook het verhaal van een gekwetst ego en iemand die zich mogelijk op die manier heel duidelijk wil distantiëren van de standpunten die hij maanden heeft lopen verdedigen/uitleggen/verduidelijken. Vorige week hoorde ik hem in Reyers laat nog verkondigen dat er een zeer goed professioneel contact was tussen hem en Léonard. Er kan veel veranderen op een weekend tijd.
En Léonard zelf? Die laat weten dat hij tot Kerstmis geen interviews geeft, ‘zoals afgesproken met Jürgen’. Hoe ironisch. Geen woordvoerder meer om hem te verdedigen en zichzelf niet meer kunnen?/mogen?/willen? verdedigen tot Kerstmis door een afspraak met diezelfde woordvoerder. Al is het de vraag of de man daar wakker van ligt.

Advertenties

One comment

  1. Ik heb mettepenningen gisteravond ook gehoord. En ik was ook verbaasd van zijn vrij harde kritiek. Maar uit zijn uitleg begrijp ik dat hij niet zomaar was aangenomen, maar dat hij gevraagd was om als woordvoerder op te treden. En dat het een vraag was waar hij graag op inging omdat hij 100% achter de kerk en de bisschoppen stond. Hij deed het dus uit overtuiging, hij deed het om het instituut “kerk” doorheen de moeilijke tijden te loodsen. Hij was op missie. En denk dat het daarom was dat hij zo hard en zo persoonlijk reageerde. Je kan niet blijven rechtpraten wat krom is…Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: