h1

Verplichte lectuur

27 december 2010

Ik heb net ‘De correcties’ van Jonathan Franzen doorworsteld. Doorworsteld is het gepaste woord in dit geval. ‘De correcties’ wordt door ongeveer alle boekenrecensenten bejubeld als het beste boek van het afgelopen decennium, of het schilt niet veel. Dit jaar werd een volgende boek van Jonathan Franzen gepubliceerd: ‘Vrijheid’, waarnaar de fans blijkbaar al tien jaar uitkeken en dat in De Standaard der Letteren door verschillende mensen tot het beste boek van het jaar werd uitgeroepen en door Oprah Winfrey werd opgenomen in haar ‘book club selection’ (wat een reclame!). Hoog tijd om ‘De correcties’ toch nog maar eens mee te brengen uit de bibliotheek. Ik had al eens vijf bladzijden gelezen en het weer ingediend. Het kon me niet bekoren. Deze keer heb ik doorgebeten en de 503 bladzijden van begin tot einde gelezen. In bijna 10 weken tijd, denk ik, terwijl ik zo’n dik boek, als het me echt boeit, gemakkelijk in een week kan uitlezen. En wat vond ik er nu van? Pffft. Moeilijke vraag. Hét boek van de laatste 10 jaar was het voor mij zeker niet. Ik begrijp niet waarom het zo de hemel in geprezen wordt. Een slecht boek is het natuurlijk ook niet. En hoe verder ik geraakte, hoe beter ik het vond. Hoe beter ik me ook kon inleven in de personages, iets wat voor mij essentieel is om van een boek te houden. In het begin struikelde ik nogal over het karakter en de beschrijving van de zonen. Ik voelde geen medeleven, geen sympathie, geen empathie, geen begrip, maar ergernis en soms zelfs weerzin. Het onderliggende verhaal (een doorsneegezin, waarin elk gezinslid met zijn eigen moeilijkheden kampt, maar de ouders ook worstelen met de problemen van hun kinderen en vice versa) is mooi, maar ook overwegend negatief. En negativiteit, zonder veel hoop en schoonheid, nee, daar hou ik niet zo van.

Misschien daarom hield ik des te meer van ‘Schaduwkind’ van P.F. Thomése, het eerste boek dat ik van deze schrijver las. Een klein, dun boekje van 105 blz., aangrijpend mooi, hoewel het over een heel akelig onderwerp gaat: het verlies van een kind.
“Een vrouw die haar man begraaft, wordt weduwe genoemd, een man die zonder zijn vrouw achterblijft, weduwnaar. Een kind zonder ouders is wees. Maar hoe heten vader en moeder van een gestorven kind?”
Thomése zoekt in zijn boek naar woorden om over de dood van zijn dochtertje te schrijven. Een boek om stil van te worden.

Advertenties

4 reacties

  1. Ik vond de correcties ’n vreselijk boek. Ik heb het zelfs niet uitgelezen. En het gebeurt zelden dat ik een boek niet uitlees.


  2. Ik had net hetzelfde gevoel bij het boek. Het gebeurt maar zelden dat ik een boek niet doorworstel, ook al vind ik het niet veel soeps. Maar het einde van dit boek heb ik dus niet gehaald. De hype begrijp ik al evenmin.


  3. Awel, ik ben blij dat ik niet de enige ben !!
    Ik verslind boeken met hopen, dik of dun, dat maakt me echt niet uit. Een kanon van Zafon of een ontspannende chicklit, hierheen ! En soms probeer ik dan ook eens de alom aangeraden “toppers”, maar vaak blijkt dat nogal tegen te vallen. Dat had ik dus ook met De Correcties ! Vreselijk vond ik het.
    De populaire Jonathan Saffran Foer kan mij bijvooreeld dus ook niet bekoren, heb het al een paar keer geprobeerd … Niet dat het echt slecht is, maar ik geraak niet vooruit en krijg ze niet gelezen. Het zelfde geldt voor “Elementaire deeltjes”, iedereen jubelt en jubelt, maar ik vond dat echt niets. Heb het wel uitgelezen, maar ik had er maar een raar gevoel bij. Maar goed, dat zal dan smaak zijn zeker ?? Maar ben dus blij dat ik niet de enige ben !


  4. @ Madam Frutsel: Ik vond Saffran Foer ook niet zo geweldig. Ik heb ‘Extreem luid…’ wel uitgelezen, met redelijk wat moeite en daar stond hier en daar wel een mooie, ontroerende passage in. Door zijn andere boeken ben ik niet doorgeraakt. Inderdaad niet echt slecht, maar ik geraakte er ook niet door.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: