h1

Vrijdag vraagdag

4 februari 2011

Zoonlief mag maandag een paar lessen gaan volgen in de middelbare school aan de overkant. Ik vermoed om een idee te krijgen welke richting hij volgend jaar wil volgen. Brrr. Zo snel al vrij fundamentele keuzes moeten maken. Een studierichting, maar vooral ook een school.

Waarop baseert u de keuze van een kleuter-/lagere/middelbare school?

Advertenties

7 reacties

 1. De voornaamste vereiste hier was de nabijheid: ze moesten er te voet naartoe kunnen gaan. Ik denk eigenlijk dat er geen echt slechte scholen bestaan.


 2. Kleuter en lagere school: nabijheid. Het middelbaar is anders, daar gaat het toch eerder over capaciteiten en vooral interesses van zoon of dochter. Ik tel hier in een straal van 10 km ongeveer misschien wel 7 middelbare scholen, waarschijnlijk is er maar eentje bij die de oudste zoon zal liggen.


 3. kleuter/lagere school: tja in gent moet je kiezen voor een school in de buurt dus nabijheid sowieso. maar ook of er veel speelruimte is, zowel binnen als buiten. Of er op school genoeg aandacht is voor de emotionele ontwikkeling van het kind. Ik had drie scholen in de onmiddellijke omgeving en ik heb toch voor het methode onderwijs (dalton) gekozen. t leek mij een ‘warmere’ school dan de andere toen ik op bezoek ging en in de klasjes mocht kijken.


 4. Wij hebben het geluk om een school in onze achtertuin te hebben waar we onmiddellijk achter stonden en plaats hadden (in Gent is dat niet zo evident), dus de keuze was snel gemaakt. Na anderhalf jaar zijn we nog steeds content. De kinderen zullen daar vermoedelijk ook naar de lagere school gaan. Voor de middelbare school wacht ik nog even af, maar ik denk dat het ook gewoon dezelfde school wordt. Moest blijken dat een van de kinderen iets anders wil of nodig heeft, dan zouden we wel niet aarzelen om te veranderen.

  Overigens is mijn zus tussen vierde en vijfde middelbaar van school veranderd (naar de school waar mijn kinderen nu gaan) om een studierichting te gaan volgen die ze op haar oude school niet hadden. Dus ja, het eerste middelbaar is een belangrijke keuze, maar aanpassen is zeker nog mogelijk


 5. vorige week vroegen we ons af waar de kinderen naar school zouden gaan als we niet hier (en dus vlakbij de school van onze keuze) zouden wonen. We wisten het niet…


 6. KLeuter/lager : de nabijheid. Maar eerlijkheidshalve (want er zijn er hier 3 op een zelfde afstand) ook de strengste school en de -voor ons geval- beste naschoolse opvangmogelijkheden.
  Voor het middelbaar: dat wordt nog afwachten, ik kan de scholen hier in de buurt niet op twee handen tellen denk ik. Eén voorwaarde alvast: school moet met het openbaar vervoer deftig te bereiken zijn, tweede voorwaarde hangt een beetje van de capaciteiten/interesses van de kinderen af …


 7. Voor de kleuter en de lagere school kozen we voor een school waar a) plaats was en we b) een goed gevoel bij hadden en c) die goed lag (in ons geval meer in Gent dan in de rand, omdat zowel mijn vrouw als ik in het centrum werken).

  Het was nog in de goede oude tijd dat je in Gent nog niet gebonden was aan je woonplaats. en de kleuterschool in onze buurt was een katholieke en daar was het motto: hoe meer kinderen, hoe meer vreugde (lees: centjes). Nu gaan ze naar een Freinet-stadsschool, waar we heel tevreden van zijn.
  De zusjes konden nadien gewoon volgen, dat was makkelijk.

  De zoon zit nu in het eerste middelbaar en dat was een nog veel lastigere keuze. Verschillende scholen kwamen in aanmerking maar vielen af om redenen als: dan moet hij heel vroeg vertrekken om daar op tijd te zijn (afstand en bereikbaarheid), mijn vrouw geeft er les (en dat vond ik dan niet zo’n goed idee, voor allebei), uniform, … Nu gaat hij naar de (weliswaar katholieke) school achter onze hoek en we (en hij!) zijn daar heel tevreden van. We hebben nu pas ontdekt dat hij last heeft van dysorthografie (à la dyslexie, maar dan rond schrijven, simpel uitgelegd), net als zijn zussen, en daar wordt heel goed mee omgegaan.

  Voor de eerstvolgende zus (nu in het vijfde) zal het wellicht een andere school worden, want ASO zal niet meteen haar ding zijn. Allee, we zien nog wel.

  Maar we vonden het ook een hele moeilijke keuze. Toch wel wat opendeurdagen afgegaan, veel rondhoren op de lagere school, de chiro, de zwemclub, bij vrienden en collega’s, … En ook het kind zelf bij de keuze betrekken.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: