h1

Respect graag

29 april 2011

Lopen er bij u ook van die onbeleefde boeren rond die een begrafenismis verlaten na de offerande? Is dat nu zoveel gevraagd om een dienst uit te zitten uit respect voor de overledene en de familie?

Advertenties

8 reacties

 1. goh dat vind ik een moeilijke… ik verlaat de kerk ook altijd na de offerande maar dat is omdat ik absoluut niet gelovig ben en de rest van de mis meestal gewoon de afhaspeling is van de communnie etc is … ik vind het gelijk belangrijker om op tijd te zijn voor de begroeting voor de mis en zo mijn respect te betuigen. Als de begroeting nà de mis is blijf ik wel zitten natuurlijk. Ik heb ook al gezien dat er mensen 5 min voor de offerande de kerk binnenglippen en dan sebiet na de offerande weer buitenlopen, dat vind ik ook niet kunnen.


 2. Ik weet niet of dat nu nog dikwijls voorvalt, maar vroeger was dat alleszins ook de modus operandi van verzamelaars van bidprentjes. In mijn straat woonde een gezin die zo alle diensten afschuimden.


 3. Bij ons in de streek is dat een gewoonte. We staan dan soms met 50 mensen buiten te wachten tot het offerande is en nadien gaat iedereen gewoon weer buiten. Niemand die dat vreemd of raar vindt…
  Het gaat ‘m puur om respect te tonen tav de overledene en z’n familie. Heeft niks te maken met heel het kerkgebeuren errond heen.
  Ben natuurlijk wel van de “boerenbuiten” 😀


 4. Ik begrijp het bezwaar!
  Al bezoek ik zelf nooit een kerk.
  Vriendelijke groet


 5. Bij de laatste begrafenis deed de pastoor (of de familie ?) een slimme zet. Offerande gans op ’t einde!


 6. Ik vind dat ook echt niet kunnen. Het is alsof je gewoon lang genoeg wilt blijven tot iedereen je gezien heeft en niemand kan zeggen dat het je niet kon schelen…En dan elders verder van je dag gaan genieten.

  Maar blijkbaar zijn er toch veel mensen die dat anders bezien. Daar had ik nooit aan gedacht 🙂


 7. Ik vind het absoluut niet kunnen (en in W-Vl zijn ze daar heel goed in, hoor). Als ik begraven word, moeten ze de deuren sluiten tot alles gedaan is, zeg ik soms.

  Ik ga nooit weg na de offerande. Buiten die ene keer dat ik mee was met een collega en zij het wel deed (zij was met de wagen, ik was mee). Ik geneerde mij dood.


 8. Ooohn, ik erger mij daar ook mateloos aan. Ze doen dat wel overal hoor niet alleen in west vlaanderen. Maar mijn wederhelft is van ginder en ik smeet dat daar eens in de groep. Ze zeggen dat ze naar de begrafenis gaan om hun respect te betuigen maar dat ze na de offerande doorgaan in het geval dat ze de familie niet goed kennen. Zodat er op het laatste alleen de intieme kring overblijft… Er zit misschien wel iets in maar ik blijf het toch gewoon boertig vinden!Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: