h1

Schoolopdracht

29 september 2011

Zoonlief moet voor school een afbeelding van zijn huis op Google Earth meebrengen. Vreemde opdracht vinden wij. We vinden dat zijn leerkracht niet hoeft te weten hoe de kinderen in de klas wonen. Ze kan even goed vragen om de Eiffeltoren op te zoeken op Google Earth. Of de school. Of een ander willekeurig gebouw.

Advertenties

14 reacties

 1. Awél, daar ben ik het nu eens volledig mee eens!


 2. Er zijn nog altijd scholen waarbij de leerkrachten op huisbezoek gaan.

  Zoals ik eigenlijk ook vind dat de ouders onze telefoonnummer niet moeten krijgen in het boekske van de school, maar daar heb ik blijkbaar niks over te beslissen.


 3. Dat vind ik er nu toch ook over…
  Wat ga je doen?

  @ Zapnimf : Bij ons op school worden de telefoonnummers nooit of te nimmer aan ouders doorgegeven zonder dat daar een goeie reden voor is. En terecht.


 4. @ Karen: ik weet het niet goed. Moeten we hier nu iets over zeggen op school? En tegen wie dan? We hebben het beeld afgeprint en normaal neemt hij dat volgende week wel mee…
  @ Zapnimf: telefoonnummers van leerkrachten doorgeven kan niet en is ook niet nodig, vind ik. We hebben de school-e-mailadressen van de leerkrachten en kunnen hen voor of na de school aanspreken en dat volstaat ruimschoots.


 5. Kinderen me een nieuw huis hebben wel een probleem 😉


 6. Ik vind je reactie eigenlijk heel vreemd…Vind je dit een inbreuk op je privacy ? Ik denk dat jonge kinderen vaak heel wat “intieme” dingen vertellen op school. En daar heb je als ouder helemaal geen zicht op…Hebben jullie een slechte verstandhouding met de leerkrachten misschien, of met de school? Jammer.


 7. @ Veerle: Nee, hoor, we hebben helemaal geen slechte verstandhouding met de school of met de leerkrachten. Waarom vind ik deze opdracht dan geen goed plan? Ik denk omdat ik graag wil dat de leerkracht (ter informatie: onze zoon zit in het eerste jaar middelbaar onderwijs) onze zoon en de andere kinderen beoordeelt op basis van wat ze ziet en hoort in de les/op de speelplaats, niet op basis van het huis waarin we wonen. Want draai of keer het hoe je het wilt: mensen zijn snel bevooroordeeld, vormen zich gemakkelijk een (verkeerd?) beeld en laten zich soms te veel beïnvloeden door dat beeld. Als ik morgen met een sluier op school verschijn, word ik (en wordt mijn zoon) anders bekeken dan als ik zonder sluier op school verschijn. Als ik met een dure 4×4 wil invoegen, krijg ik andere reacties dan als ik met een oud tweedehands klein autootje rond rijd. Ik wil gewoon niet dat onze zoon en de andere kinderen in een bepaald hokje worden geduwd op basis van het huis waarin ze wonen.


 8. Moeilijk he… Want als je met je bedenkingen naar de school trekt, bestaat de kans dat ze jou (en je zoon) alsnog in een vakje gaan duwen, namelijk dat van de “klagende” ouders. Misschien kan je het hem toch laten meegeven, maar geef je ook een briefje mee waarin je uitlegt waarom deze opdracht voor jou nogal vreemd lijkt?


 9. Dit vind ik ook een moeilijke… En wat gaan ze met die foto doen dan? Mijn eerste idee is dat de leerkracht dit zomaar gekozen heeft omdat het leuk is voor de leerlingen om hun eigen huis eens op te zoeken. Op zich niets mis mee, maar ik volg je in je bedenkingen.


 10. In mijn lessen probeer ik zoveel mogelijk in te spelen op de eigen situatie van de leerling. Ik reken er dan op dat het leren m.b.v. de eigen leefomgeving meer motivatie en inspiratie geeft.
  Abstract en afstandelijke lesgeven motiveert minder.

  Wel verbaas ik mij soms over de prive info die door sonmmige kinderen over het schoolplein geschreeuwd wordt.
  Het is goed dat ouders dit niet allemaal horen of weten.

  Vriendelijke groet


 11. Leerkrachten denken daar gewoon niet bij na. Persoonlijk zou ik er niet wakker van liggen. De meeste klasgenootjes van onze twee oudsten weten waar en in welk huis we wonen want de verjaardagsfeestjes zijn altijd thuis doorgegaan. En weet je, mensen zijn misschien snel bevooroordeeld, kinderen volgens mij veel minder snel (of ze moeten ouders hebben die snel een oordeel klaar hebben). Op een uitnodiging voor een feestje stond onlangs nog dat het kindje liefst een cadeaubon had. Groot gelijk, want dan kan dat kind sparen voor iets deftig, maar toch was er wel een andere mama die er een huizenhoog probleem van maakte en het absoluut niet kunnen vond. Ik (ver-)oordeel niet.

  Weet je, ik lig van zulke dingen echt niet wakker. Ben al blij dat ik wel telefoonnummers heb van de juffen want met twee dyslectische zonen is het soms wel nodig de juf te contacteren. Al weten niet alle ouders daar even verstandig mee om te gaan, dat besef ik ook.

  Ik weet dat jij erg op je privacy gesteld bent, maar ik vermoed dat er toch ook al vriendjes kwamen spelen? En als je het echt niet ziet zitten, dan pak je toch gewoon het huis van buren of de grootouders?

  Btw. Google Earth, volgens mij is dat bij ons nog heel erg wazig …


 12. Wat ik net bedenk : wij leerkrachten hebben al jullie gegevens in onze register staan tot en met het beroep van mama en papa, desnoods de telefoonnummers van de bomma’s. Tot daar de privacy.
  Ik denk zoals iemand schrijft dat kinderen meer betrokken zijn als ze hun eigen huis mogen opzoeken ipv de zoo bijvoorbeeld.


 13. van een docent verwacht je dat hij dit soort dingen wel bespreekt, maar dan in een grotere context, hoe ervaren kinderen de inbreuk op hun privacy bijvoorbeeld


 14. Ik zou daar eerlijk gezegd niet te veel bij nadenken. Die leerkracht wil de kinderen wellicht gewoon een opdracht geven op de computer, en hij had idd even goed de eiffeltoren ofzo kunnen nemen. Hoewel, de eiffeltoren zoeken is iets heel anders dan je eigen huis zoeken, lijkt me. Waarom denk je dat de leerkracht op basis van een wazig bovenaanzicht van je huis een oordeel zal vellen? Het is toch veel makkelijker om idd een oordeel over jullie te vellen op basis van het taalgebruik, de kleding, de “intelligentie”, het karakter enzovoort van je kinderen en van jezelf? Daar zou ik mij nu eens niet over opwinden, zie…Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: