h1

Tokyo – deel 2

10 december 2011

En nadat ik het vorig bericht geschreven had, vielen me nog allerlei dingen te binnen.

 • Dat Japanners hun neus niet snuiten in het openbaar.
 • En niet mogen roken op straat. Wel in restaurants.
 • Dat ik nog niets geschreven heb over het eten. Hoe ze hun in soep/bouillon drijvende noedels binnenslurpen. En vaak, maar niet altijd met stokjes eten. We zijn twee keer in een restaurant geweest waar de tafel geen poten had en je je schoenen moest uitdoen voor je aan tafel ging. In het eerste restaurant was een kuil gemaakt onder de tafel, waaronder je je benen kwijt kon. De tweede keer zaten we op een mat (een tatami), met onze benen onder ons geplooid.
 • Dat 4 kinderen hebben niet haalbaar is in Japan. Veel te duur. Ze hebben meestal 1 of 2 kinderen.
 • Dat Japanse mannen in de week zelden thuis eten. Ze werken lang, gaan ’s avonds meestal met collega’s eten. We zagen in Tokyo dan ook werkelijk overal restaurants. Ook ’s middags wordt er veel geluncht in restaurants. Op de bovenverdiepingen van de hoge buildings bevinden zich vaak restaurants, verschillende per verdieping, met een prachtig uitzicht over Tokyo. In de grootwarenhuizen (à la Inno) bevinden zich op de bovenverdiepingen ook restaurants. In de gemeenschappelijke gangen staat bij elk restaurant een rij stoelen. Daarop schuiven de mensen aan, tot er plaats vrij komt in het restaurant.
 • Dat je in de grootwarenhuizen prachtige kimono-afdelingen vindt. Met obi’s (de stoffen ceintuur waarmee de kimono op een heel typische manier wordt dichtgeknoopt) en kimono’s en de typische slippers die ze daaronder dragen. Keiduur allemaal. En in de kelderverdiepingen bevinden zich voedselmarkten. Ongelofelijk wat je daar ziet. Prachtige toonbanken, met vooral Westerse producten, die blijkbaar heel gegeerd zijn bij de Japanners. De producten worden heel chique ingepakt. We waren er natuurlijk vlak voor de kerstperiode, een moment waarop veel gekocht wordt. Japanners zijn meestal niet katholiek, maar er hing wel kerstversiering en ze vieren die dag blijkbaar wel.
 • Dat Japanners boeken van achteren naar voren lezen. De cover staat op de achterflap. En de boeken liggen in stapels met de achterkant naar boven gericht.
 • Dat ze links rijden. Dat wist ik niet.
 • Dat ik vandaag in de stad zot werd van de drukte en spijt had dat ik mijn kerstcadeaus niet in Tokyo had gekocht…

2 reacties

 1. leuke weetjes allemaal!
  Toch eigenaardig dat wij ons een land in gedachten zo anders voorstellen dan het echt is!
  Dat zorgt dan voor verrassingen.


 2. Die moeten dan toch ook opkijken als die hier met hun kodak op een grote markt ons staan te bekijken?Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: