h1

Kennis versus vrijheid

12 januari 2012

“Hoe meer we weten, hoe minder vrij we zijn,” zei ik onlangs tegen manlief. Wat denkt u daarvan? Hoe interpreteert u dat? Als ik er de tijd voor vind, en inspiratie heb voor een goeie formulering, leg ik het u morgen uit.

Advertenties

5 reacties

 1. Ik denk daarbij meteen aan het “ignorance is bliss”. Soms is het gewoon aangenaam om NIET te weten wat er allemaal gebeurt in de wereld. Ik heb jaaarenlang geweigerd naar het nieuws te kijken omdat ik er bijna elke avond van begon te huilen. Met kennis komt ook een zekere verantwoordelijkheid, en als je een beetje verantwoordelijkheidsgevoel hebt, dan voel je je ook verplicht om daar werkelijk iets mee te doen. En ofwel doe je effectief iets, en dan kan je misschien jezelf een schouderklopje geven (hoewel, ik betwijfel het, misschien verergert het verantwoordelijkheidsgevoel zelfs) ofwel doe je niets en dan voel je je schuldig omdat je niets doet. In elk geval ben je dus niet vrij…


 2. Ignorance is bliss in mijn geval. Op heel simpel niveau: mijn aannemer doet en laat wat hij wilt in ons huis, maar ik wil niks weten over het wat en hoe en wat hij tegenkomt. Ik krijg er toch alleen maar stress van. (gelukkig kennen we hem, anders zouden daar nogal wat extra kosten van komen. ;-))


 3. Hmmm, eerst wat de reactie van Lies en The miss betreft: dit blogje schreef ik gisteren: http://bentenge.wordpress.com/2012/01/12/sssshhhhhortcircuit/
  “ignorence is bliss” werkt enkel als alles in orde is, maw het huis staat er, het geld stroomt binnen,… anders is niet weten nogal eens aanleiding tot “verlies”.
  De stelling “hoe meer we weten, hoe minder vrij we zijn” is een moeilijke. Echt waar. Heel interessant. Kun je volgens mij een doctoraat met casestudies rond maken. En in sommige gevallen zal de stelling kloppen, in andere weer helemaal niet. Wat waarschijnlijk wel klopt is de stelling van Lies: voor mensen met verantwoordelijkheidszin is meer weten verschrikkelijk omdat je veel zaken zou willen “oplossen”.
  Maar voor mensen zonder geeft het wel weten misschien aanleiding to onbegrensde “systeembenutmogelijkheden” en dus veel meer vrijheid:-)


 4. Wil een verstandig mens gelukkig zijn, dan moet hij zijn verstand leren relativeren / Voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden. Het omgekeerde is iets moeilijker (:-)


 5. […] jaar geleden schreef ik dit. “Hoe meer we weten, hoe minder vrij we zijn,” schreef ik toen. En dat ik morgen zou […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: