h1

Daar heb je de quota weer

23 februari 2012

Dat was vandaag de titel op de opiniebladzijde van onze krant. Op de linkerpagina de argumenten van Liesbeth Homans tegen quota, op de rechterpagina de argumenten van Gwendolyn Rutten voor de quota. Interessant, dat wel, maar ook o zo vermoeiend. Bovenaan de bladzijde werd nog eens samengevat dat er maar één vrouwelijke topambtenaar is bij de federale overheid, en niet zo gek veel in het niveau daaronder. Daar gaan we weer, denk ik dan.
Weet u wat ik elke keer mis in interviews en opiniestukken over dat onderwerp? De realiteit.
De realiteit, waarbij er bijna geen mannelijke verpleegkundigen zijn, maar verhoudingsgewijs toch heel veel mannelijke diensthoofden op verpleegafdelingen. Dat in het basisonderwijs bijna uitsluitend vrouwelijke leerkrachten te vinden zijn, maar dat heel veel directeurs van basisscholen mannen zijn. Dat er meer dan genoeg vrouwen bij de overheid werken, maar dat ze nu eenmaal weinig topfuncties innemen. En waarom? Omdat heel veel vrouwen gewoon geen hoofd willen worden, geen leiding willen nemen, die extra verantwoordelijkheid niet willen, 4/5 of halftijds of niet willen werken, hun gezin en carrière willen blijven combineren. En daar misschien wel perfect gelukkig mee zijn. Dát is de realiteit, denk ik. Als vrouwen moeten kiezen tussen (nog) een kind of een carrière, kiezen ze voor het kind. Mannen niet. En ja, u mag nu gerust gaan schreeuwen dat u of uw dierbare partner er niet zo over denken, de meerderheid van de mannen/vrouwen in dit land denkt zo wél. En nee, dat wil niet zeggen dat vrouwen minder mogen verdienen voor hetzelfde werk, maar dat is een andere discussie. En ja, quota kunnen misschien wel helpen om vrouwen die dan toch een topjob willen die kans te bieden. Want wat Gwendolyn beweert (dat we in onze keuzes, ook als we iemand kiezen voor een job, niet rationeel en objectief zijn, hoe erg we dat ook willen en proberen – geslacht speelt dus mee bij selecties en vaak ten nadele van een vrouw), geloof ik wel. Maar blijf het alstublieft niet voorstellen alsof we evenveel mannen als vrouwen op topjobs moeten krijgen. Begin dan ook maar met quota voor mannen in de zorgsector en in het onderwijs. En dan zult u zien dat de jobs daar óók niet ingevuld geraken door de zo gewenste mannen. Omdat mannen die jobs niet willen. Dus stop toch eens met die onevenwichten voor te stellen alsof vrouwen allemaal héél erg graag willen, maar niet genoeg kansen krijgen. En zorg ervoor dat de enkele vrouwen die het wel willen, even veel kansen krijgen als mannen.

Advertenties

9 reacties

 1. Ik ben het met u eens. 🙂


 2. ik ook, laat mannen mannen zijn en vrouwen vrouwen.
  Anders had de natuur het vast en zeker zo voorzien dat ook mannen kinderen kunnen krijgen.


 3. […] las eerst de blogpost van Kerygma (best interessant, ook de commentaren) en ook deze van licht-in-de-duisternis. En ik heb ook eens hartgrondig gevloekt. Man, wat zou ik graag carrière maken. Maar ondertussen […]


 4. Het verschil tussen de vraag naar meer vrouwen in topjobs en meer mannen in de zorgsector, is natuurlijk dat er in die topjobs belangrijke beslissingen genomen worden over de toekomst van zovelen binnen een bedrijf. En het is gewoon een feit dat als die topfuncties iets gelijkwaardiger verdeeld zijn, met zowel mannen als vrouwen, dat die beslissingen ook meer uitgebalanceerd zijn.

  Dat er in een bedrijf misschien meer kansen geboden worden om thuis te werken of dat er bij het vastleggen van vergaderingen meer rekening mee gehouden wordt dat sommigen op tijd willen stoppen om de kinderen van school te gaan halen. En door die beslissingen, wordt het voor lagergeplaatste mannen en vrouwen dan weer gemakkelijker om een balans te vinden tussen werk en privé. Dus meer vrouwen in raden van bestuur en in topjobs, bieden meer kansen voor een hele maatschappij om beetje bij beetje gezinsvriendelijker te worden.

  Of dat denk ik dan toch.


 5. groot gelijk heb je ! Als je echt kiest voor een “topjob”, dan maak je in feite de keuze om je kinderen te laten opvoeden door een ander, zij het dan in het beste geval je partner. Maar hoeveel vrouwen willen dat ? Ze bestaan, maar ze zijn absoluut in de minderheid.


 6. Het lijkt soms of vrouwen geen ambitie hebben maar ze ligt gewoon ergens anders.


 7. Welke keuze je ook maakt (als man of als vrouw of samen), er is altijd wel een groep mensen die het manifest de verkeerde keuze vindt. De cliché’s zijn niet van de lucht en de hokjes zitten vol.

  Vrouwen in topjobs zijn gevoelloze manwijven, in het beste geval getrouwd met halve homo’s, die te lam zijn om voor hun vrouw en kinderen te werken. Buitenshuiswerkende vrouwen zijn slechte moeders. Mannen in topjobs zijn getrouwd met hun werk en verwaarlozen hun gezin terwijl ze er bij de hoeren de kantjes aflopen.

  Als ieder varken eens uit zijn eigen trog zou eten …


 8. @ Saskaya: ik vind meer mannen in de zorgsector of in het onderwijs toch ook belangrijk, al worden er natuurlijk geen belangrijke beslissingen genomen. Mannen brengen dingen anders aan, gaan anders met dingen om, benaderen mensen anders en dat is belangrijk in zorg en onderwijs. Zeker in het onderwijs, dat onze kinderen mee voorbereidt op hun volwasssen leven.
  Ik ben bang dat je in een topjob gewoon meer uren moet kloppen om op dat niveau te kunnen meedraaien. Ik zie dat genoeg in mijn omgeving en heb dat overal waar ik gewerkt heb gezien. Als je dan op tijd mag stoppen om de kinderen te gaan ophalen of thuis mag werken, moet je ’s avonds als de kinderen in bed liggen, opnieuw beginnen. Dát is het probleem met die topjobs, denk ik. Er blijft zo weinig tijd over voor gezin, vrije tijd,…


 9. Wat ik mis in de discussie is een wat breder perspectief, zowel historisch als geografisch. We mogen niet vergeten dat vrouwen in dit land nog maar volledig stemrecht hebben sinds 1948. Het is pas sinds eind van de jaren ’60 dat vrouwen massaal hoger en universitair onderwijs ‘genieten’ en de laatste decennia zijn de schoolresultaten van de vrouwelijke leerlingen en studenten gemiddeld beter dan die van hun mannelijke collega’s. En toch vinden we ze minder in topjobs. Omdat ze dat niet willen? Is dat onderzocht? Moeten / mogen er daarom ook maar geen quota zijn? Ik weet dat de discussie niet simpel is, maar het feit dat er quota bestaan verplicht vrouwen toch niet voor een topjob te gaan. Het wordt ze wel net iets gemakkelijker gemaakt, wanneer ze dat wel wil. Wetgeving is er toch om een bestaande stroming in de maatschappij wat te bevorderen door (historische) hindernissen weg te werken.

  Misschien is een wat geforceerde inhaalbeweging via quota toch niet zo een slecht idee. Misschien komt er door een grotere participatie vrouwen in het ‘decision making process’ – om het maar veralgemenend te noemen – een breuk in de arbeidscultuur. Waarom moet er overal zo lang en zo laat gewerkt worden? Waarom is systematisch stoppen na 10, 11 … uur zo veel normaler dan na pak weg 8 uur? Dat wordt een houding, waarmee je ook kunt breken. Je kunt net zo goed zeggen dat die ‘overwerkers ‘ hun werk niet aankunnen of niet graag naar huis gaan om de taken van ‘de mama’ te delen. In sommige bedrijven in het Noorden van Europa redeneert men trouwens zo. Misschien is het belangrijk deze arbeidscultuur te veranderen en dat gebeurt mogelijk zodra er meer vrouwen en moeders aan het roer van diverse organisaties staan. Daar moet door de politiek en dus door ons (want de politiek dat zijn WIJ) uiteraard nauwlettend op toegekeken worden.

  Maar vooral: ik vind dat we hier in ons overluxueuze België / Vlaanderen een duidelijk signaal kunnen en moeten geven aan de rest van de wereld. We moeten vrouwen zeker hier maximale kansen geven. Als ondersteuning aan die vele dames in heel veel delen van de wereld die het uitermate moeilijk hebben en toch zo ondernemend zijn. Ter info daarom deze link
  http://www.apache.be/2012/03/08/internationale-vrouwendag-innovatief-ondernemerschap-haalt-barrieres-weg/?utm_sourceGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: