h1

Het is maar een idee

19 november 2012

De loonlasten naar beneden halen is blijkbaar een moeilijke klus.
50-plussers aan het werk houden / krijgen is blijkbaar ook een moeilijke klus.
Zou het niet mogelijk zijn om de loonlasten alleen voor 50-plussers naar beneden te halen? De patronale bijdragen voor 50-plussers drastisch verlagen, met andere woorden. Wat denken jullie, beste ministers? Zou dat iets uithalen? Of is dit idee te simplistisch?

3 reacties

 1. Ik vrees dat dit te simpel is voor de politici. Te rechtdoor gedacht.Daar kunnen ze met hun rare kronkels niet bij. En niet omheen om er zich weer uit te draaien…


 2. Wel wel, LIdD… het idee is niet te simplistisch, want ideeên zijn dat nooit. Maar… de uitvoering en efficiëntie van het idee zijn misschien niet zo simpel/eenduidig.
  Ik ben absoluut geen specialist maar heb direct enkele bedenkingen (zelfs zonder dat het rekenhof mij “steunt” in de berekeningen 🙂 ) :
  1) Een tijd terug, en ik weet niet of die nu nog bestaat, bestond een vorm van “loonlastverlaging” (onder de vorm van subsidie) die als doel had werkloze 50plussers terug aan werk te helpen. Bij wat ik uit de media vernam niet echt een succes.
  2) 50plussers zijn dus de duurste categorie werknemers in een onderneming. Voor de werkgever zijn patronale bijdrages wegen zij dus ook zwaar door. Maar als dat het geval is, zijn zij ook voor de staat een gigantische bron van inkomsten. Maw een 0.5% verlaging voor die klasse zal een meerdere % belasting ergens anders vragen. Dit gezegd zijnde… de perceptie zit dus helemaal tegen om dergelijke maatregel door te voeren.
  3) Daar komt nog bovenop (simplisme ten top) dat het niet enkel om centen draait, maar ook om ideologie. De belangrijkste oorzaak waarom loonlasten naar beneden halen zo moeilijk ligt is het feit dat we een eerder rood kabinet hebben, en dat is in essentie gekant tegen elke “toegeving” aan de werkgever.

  Voila zeg, als dinsdagmorgenbijdrage kan dit tellen.


 3. ‘k deel de mening van Affodil. Deze regering is ook niet van plan om krachtdadige beslissingen te nemen, ze zijn veel te bang om kiezers te verliezen. Dus gaan ze gewoon wat aanmodderen tot de volgende verkiezingen. Niet dat het daarna zal veranderen …Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: