h1

Waar halen we het geld?

7 november 2014

Ik wou een brief sturen naar de krantenredacties, nieuwsdiensten van radio en televisie, vakbonden, politieke partijen enz., maar ga dat natuurlijk niet doen. Deze blog is een waardig alternatief, dacht ik ;-).

Beste,

Al dagenlang wordt het nieuws beheerst door de aangekondigde regeringsmaatregelen en het protest daartegen. Dat de overheid geld nodig heeft, lijkt voor iedereen vast te staan, maar we zijn het niet eens over de manier waarop de schatkist moet worden gevuld.
Dit heb ik onthouden uit de nieuwsberichten van de afgelopen weken:
Het geld mag niet worden gehaald bij:
– de werkende mens
– de gezinnen
– de studenten
– de scholen
– de universiteiten
– de laagste inkomens
– de middenklasse
– de culturele sector
– de vrt
– de NMBS
– de werklozen
– …
We willen niet dat de factuur stijgt voor:
– crèches
– energie
– het openbaar vervoer
– hoger onderwijs
– …
Langer werken (meer inkomsten en minder uitgaven voor de overheid) willen we evenmin.
Ik ga ervan uit dat we ook niet willen dat de kwaliteit daalt van onderwijs, gezondheidszorg, wegen, cultuuraanbod, openbaar vervoer, kortom alles wat de overheid betaalt of subsidieert.
Er is dus veel protest tegen de regeringsmaatregelen.
Als alternatief hoor ik: haal het geld bij de rijken, belast de grote vermogens, haal het geld bij de grote bedrijven.
Daarbij heb ik enkele vragen.
1. Wie zijn die rijken dan? Ik heb de indruk dat de meeste mensen zichzelf niet rijk vinden, maar de mensen die meer bezitten (of lijken te bezitten) wel. Als de man in de straat dus zegt: “Haal het bij de rijken”, wie bedoelt hij dan precies? Waar trekken we de grens tussen ‘rijk’ (lees: betaal meer) en ‘niet rijk’ (lees: betaal niet meer)?
2. Vergelijkbare vraag: wat is een groot vermogen? Een eigen huis? Een huis en een buitenverblijf? Een grote kunstcollectie? Veel geld? Een collectie kostbare juwelen of oldtimers?
2. De grote vermogens belasten lijkt voor de voorstanders een heel eenvoudige en doeltreffende maatregel te zijn. Maar waarom neemt de regering ze dan niet? Dat zou toch veel gemakkelijker zijn dan opgezadeld worden met maanden sociale onrust, stakingen en betogingen met nefaste gevolgen voor de economie en dus voor de schatkist. Het kan toch niet de politici bang zijn om kiezers te verliezen? De mensen met een groot vermogen maken toch maar een klein deel uit van het kiespubliek?
3. Brengt een vermogensbelasting even veel geld in de schatkist als alle aangekondigde regeringsmaatregelen samen? Of zou de maatregel weinig opbrengen omdat de mensen hun vermogen dan elders onderbrengen?
4. Waarom haalt de regering het geld niet bij de grote bedrijven? Omdat die grote bedrijven België dan zouden verlaten en de werkgelegenheid zou dalen?
Zou u eens op een eenvoudige manier kunnen duidelijk maken en berekenen wat elke maatregel opbrengt?
Bijvoorbeeld:
De overheid heeft 100 euro nodig om alles te kunnen betalen (x euro voor onderwijs, x voor gezondheidszorg, x voor mobiliteit enz.).
Waar haalt ze die 100 euro nu, met de aangekondigde maatregelen (x euro door het inschrijvingsgeld voor de studenten te verhogen, x door de crèches duurder te maken, enz.)?
Zou de regering die 100 euro even goed kunnen binnenhalen door alternatieve maatregelen (x euro door een vermogensbelasting, x bij de grote bedrijven halen, enz.)?
Advertenties

3 reacties

  1. Hehe, het is eenvoudig, we lenen het !!!


  2. Ik meen gehoord te hebben dat de vakbonden ook bij de grote vermogens zitten. Misschien moeten ze daar eens peuteren ?


  3. Exact, eigenlijk weet niemand waarover de discussie gaat. Mocht dat al de duidelijk zijn, er zou heel veel minder discussie zíjnGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: