h1

Liefste x,

28 februari 2015

Schrijf een brief aan je 16-jarige zelf, was een eerste uitdaging in het boostyourpositivity-project dat deze maand in blogland loopt. Het idee bleef in mijn hoofd spelen, maar de drukte maakte het mijn intussen 44-jarige zelf moeilijk om in alle rust een stukje neer te pennen. Laten we op de valreep toch maar een poging wagen…

Liefste x, dat is de aanspreektitel die je al jaren gebruikt in de talloze brieven die je schrijft. Nu gebruik ik hem om me tot jou te richten. Veelzeggend, want als er één ding is waar je als 16-jarige al een grote behoefte aan hebt, is het ‘lief’ gevonden te worden. En later aan iemands ‘liefste’ te zijn.

Je hebt het enkele jaren geleden al te horen gekregen: “Jij zal nog vaak met je hoofd tegen de muur lopen”, en de persoon die dat tegen je zei, zal gelijk krijgen. Je zal inderdaad nog vaak met je hoofd tegen de muur lopen.
Je kritische zin, je overontwikkelde rechtvaardigheidsgevoel en je grote gevoeligheid zullen het je niet gemakkelijk maken, dat weet je nu al. Je hebt op deze jonge leeftijd al ervaren hoe diep het dal kan zijn en je zal nog een paar keer serieus tegen de grond gaan. Maar wees gerust, je zult leren om met je kwetsbare ziel om te gaan, je zult groeien en sterk worden en je evenwicht vinden.

Enkele van je opvattingen zul je moeten bijstellen. Onder andere het beperkte beeld van relaties en liefde dat je nu nog blindelings overneemt van mensen van wie je nu nog denkt dat zij het kunnen weten. Jammer, maar je zal met scha en schande moeten ondervinden dat het niet klopt. En het zal jaren duren eer je er een bredere, ruimere en werkbaardere kijk op krijgt. Dat zal je heel veel pijn en verdriet kosten, maar ook die levensles zal je wijzer en sterker maken. En uiteindelijk zal je je geluk in de liefde vinden. Eén goede raad: ga voor wie je wilt zijn en niet voor wie anderen je aanpraten dat je bent.
Je zal ook leren dat vriendschappen niet allemaal voor het leven zijn. Vriendschappen die nu zo ontzettend veel voor je betekenen. Urenlang praten met vriendinnen, dat is nu één van je hoofdbezigheden. Vriendschap zal altijd waardevol voor je blijven en diepe gesprekken voeren zal je blijven doen, maar je zal ondervinden dat sommige mensen helaas toch uit je leven verdwijnen, hoe jammer je dat ook zal vinden. Je zal merken dat het veel tijd en energie en wilskracht vergt om vriendschappen in stand te houden. Je zal teleurstellingen oplopen, mensen zullen je vaak ontgoochelen. Je zal je hoge verwachtingen naar mensen toe moeten bijstellen en dan red je het wel. Misschien geen fijne boodschap, maar minder verwachten zal je kwetsbare, gevoelige ziel beschermen.
Leren berusten, het zal waarschijnlijk een levenslang leerproces voor je worden, jij, die altijd snakt naar meer. En meer. En meer. En beter. Nu voel je je nog beknot en begrensd, maar wees gerust, met de jaren zal je vrijheid steeds groter worden en zal je steeds beter het leven kunnen leiden dat je wilt leiden. Je zal leren om de diepe dalen te vermijden en de scherpe kantjes van het leven te aanvaarden, terwijl je naar de zon reikt. Wees daarbij mild. Voor anderen én voor jezelf.

Je weet als 16-jarige eigenlijk al behoorlijk goed wat je wilt, maar je zal geduld moeten hebben. Het zal nog bloed, zweet en tranen (vooral dat laatste soms) kosten voor je bereikt wat je nu hebt: een fantastische man, zalige kinderen, een fijne job waar je goed in bent en rust in jezelf. Probeer geduld te hebben en vergeet niet te genieten van de dag die er is.

Advertenties

One comment

  1. Mild zijn is een fijne boodschap !Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: