h1

Koekjes bakken

30 december 2009

Wij bakken graag koekjes. En we eten ze ook graag op, maar dat terzijde. Nu willen we graag enkele nieuwe recepten uitproberen. Daarom een oproep aan u. Mail ons uw favoriete koekjesrecept of zet het in de commentaren. Wij proberen alle recepten uit en geven punten. Wie het lekkerste recept heeft doorgegeven, krijgt van ons een zakje/doosje huisgemaakte koekjes. Deal?

24 reacties

  1. Ik bak veel te weinig koekejes, besef ik nu. Dus ik ben wel benieuwd naar de recties hier. Maar vandaag ga ik voor de allereerste keer brownies maken. Geldt dat ook als koekjes? En mag ik dan meedoen met de wedstrijd?


  2. Hier vindt je alvast elke woensdag een nieuw bakgerecht (en onderaan de vorige tips):

    http://www.kookeiland.be/kookeiland.asp?filename=bakrecept.htm

    Thuis hebben we ook het kookboek van Geronimo Stilton. Daar vinden de kinderen leuke dingen in om te maken. Alleen hebben we er niet altijd tijd voor. :-/


  3. Ik bak zelden koekjes dus ik zal hier geen recept kunnen laten. Ik heb het meer voor brood, cake en taart. Maar ik zal zeker terug komen kijken, want ben benieuwd naar de receptjes!


  4. @ rozebril: brownies tellen ook! Alle soorten gebak die je kan eten zonder eerst een stuk te moeten afsnijden. Dus laat dat recept van de brownies maar komen, dan kan je meedoen. Als de reacties zo beperkt blijven, zal je trouwens winnen :-).


  5. hier mijn favoriete recept : soort chocolate chips cookies
    ingredienten:
    1 ei, vanillesuiker (zakje), 175 gr chocoladenopjes, 175 gt malse boter, 70 gr kristalsuiker, 70 grt lichtbruine kandijsuiker, 140 gr zelfrijzende bloem, snuifje zout
    Bereiding : overn op 190gr, klop de boter in een kom met beide soorten suiker, ei erbij en verder kloppen, vanillesuiker erbij, meng met beetjes de bloem erbij, zout erbij, chocoladenopjes erbij. Bakplaat beboteren, kleine lepels beslag erop, laat voldoende ruimte tussen het beslag, 10 tot 12 min in de oven – KLAAR !


  6. Geef me effe tijd. Ik lees het nu pas en ga eens goed nadenken over welke onze favorietje koekjes zijn. Tot wanneer heb ik?


  7. […] « Verjaardag Koekjes 5 januari 2010 Ik ben ontgoocheld. Enkele dagen geleden deed ik een oproep om in de commentaren uw beste koekjesrecept achter te laten. Wij zouden die allemaal uitproberen […]


  8. Ik kan alleen maar chocoladekoekjes bakken. Dit is mijn nieuwste aanwinst

    Nummer 1
    * 255g zelfrijzende bloem
    * 140g fijne suiker
    * 140g boter op kamertemperatuur
    * pure chocoladereep in grote stukken gesneden (maar je kan ook witte/bruine repen/callets/chocoladeventjes die niet opgeraken …. erin verwerken)
    * 2 eierdooiers (en met de eiwitten kan je bijvoorbeeld dit maken)
    * 30g cocaopoeder

    1. vet de bakplaat in (of leg er bakpapier op)
    2. Meng de boter en de suiker (met een vork, of zoals wij, met de handen)
    3. Eierdooiers, bloem en cacoapoeder toevoegen en kneden tot het goed gemengd is.
    4. Leg een tijdje in de frigo
    5. Strooi bloem op het werkblad en rol de helft van het deeg uit en steek de bodemvormpjes uit (wij gebruikten onze rijstring als vorm)
    6. Spreid ze uit op de bakplaat en leg in het midden van elk vormpje een stuk chocolade
    7. Rol de tweede helft uit en steek de bovenvormpjes uit
    8. Leg de bovenvormpjes op de bodems met het chocoladestuk en druk de randjes goed dicht (zodat je niet met een lek zit in de oven)
    9. Bak 10 minuten op 190°C (voor grote koeken als de onze mag dit zeker 15 minuten of meer zijn)
    10. Laat even afkoelen op de rooster.Als je de koeken vrij snel opeet is de chocolade nog lopend


  9. en nog één. Dit http://annelyse.be/2009/04/24/chocoladekoekjes/ blogartikel is trouwens mijn meestgelezen post.
    Chocoladekoekjes

    * 200g bloem
    * 1 zakje vanillesuiker
    * 75g suiker
    * 150g boter op kamertemperatuur
    * 100g chocoladecallets (ik gebruik gewoon pure chocolade in stukjes gehakt, maar blijkbaar is het ook lekker met M&M’s in)
    * 1 ei

    1. verwarm de oven op180°
    2. bekleed een bakplaat met bakpapier
    3. meng de bloem met de suiker, boter en chocolade met een vork
    4. het eitje meng je samen met de bloem, suiker, boter en chocolade tot een vaste massa
    5. kneed goed met je handen of met een elektrische kneder
    6. verdeel het deeg in bolletjes zo groot als een walnoot
    7. leg ze op de bakplaat ( druk ze eventueel iets platter met je hand)
    8. bak de koekjes 15min in de oven goudbruin


  10. Oh, ik merk dat ik ook nog zandkoekjes gemaakt heb ooit. Ook zeer lekker trouwens
    Zandkoekjes

    * 150g bloem
    * 100g boter rechtstreeks uit de koelkast
    * 50g suiker
    * Zakje vanillesuiker
    * Snufje zout
    * Een losgeklopt ei
    * Ev. wat kaneel / cacaopoeder

    Doe de bloem, de suiker en het zout (ev. kaneel of cacaopoeder) in een kom. Voeg de (koude) boter in kleine stukjes toe. Kneed met je handen tot je uiteindelijk een zachte homogene bal deeg bekomt.

    Bewaar 30 minuten in de frigo

    Rol uit met de deegrol tot een halve centimeter dikte. Druk figuurtjes uit het deeg met koekjesvormen of ev. met een glas. Leg de koekjes naast elkaar op een ingevet bakblik of op bakpapier. De koekjes kunnen nog versierd worden met amandelnoten, hagelslag, …

    Smeer met een kwastje of met een theelepeltje een beetje ei over elk koekje, zodat het mooi gaat glanzen na het bakken.

    Bak 20min op 175°C in de oven tot de koekjes lichtbruin zijn. Na het bakken laten afkoelen. Bewaren in een luchtdichte trommel.


  11. Oh ja, en voor speculaas heb ik echt het beste recept (misschien is ’t er den tijd van ’t jaar niet voor, maar ge vroeg erom hé)

    350 gr. kandijsuiker
    500 gr. bloem
    2 eieren
    250 gr. margarine
    1 soeplepel speculaaskruiden (of eventueel naar ‘t schijnt kaneel)
    1,5 kleine lepel bakpoeder (ik heb een zakje van 15g gebruikt, maar misschien toch volgende keer iets minder om de vorm mooi te houden)
    1 kleine lepel maagzout (bicarbonaat)

    Werkwijze
    Kneed de boter en de suiker. Voeg eieren toe, dan de bloem en dan andere ingrediënten. Goed kneden en een nacht laten rusten op een frisse plaats
    Bakken op 210°C gedurende 15min.


  12. Hier mijn brownies recept:
    40g bloem
    50g cacaopoeder
    450g suiker
    125g gehakte pecannoten
    250g pure chocolade
    250g ongezouten boter, gesmolten
    2tl vanille-extract
    4 eieren, losgeklopt

    Oven voorverwarmen op 180°. Rechthoekige bakvorm van 20×30 cm invetten en bekleden met bakpapier.
    Bloem en cacao zeven en goed mengen met suiker en noten. Chocolade erdoor roeren. Kuiltje maken in het midden. Boter toevoegen samen met vanille-extract en de eieren.

    Het mengsel in de bakvorm schenken en gladstrijken. 45 min. bakken en in vorm laten afkoelen voor je het in stukjes snijdt.

    Dodelijk lekker!


  13. Ik probeer morgen op kinderkookdag met mijn 2 varkens ook nog koekjes te bakken. Maar ik kan niks beloven, want ze moeten ook naar zwemles. En anders in de loop van de week? Mag dat nog? Tot wanneer krijg ik nog tijd? Want ge kent mij hè, ik ga ervoor! Als een echte Linda De Win ;-), maar wel een Linda met een knipoog!


  14. ’t Is ni waar hè! Ik zie nu pas dat Annelyse haar fameuse chocoladenkoekjesrecept er heeft tussen gezet. Ik kan het nu net zo goed gelijk opgeven… dat is zowat het meest succesvolle koekjesrecept in heel blogland.


  15. Ik voelde mij eigenlijk niet aangesproken voor deze wedstrijd omdat ik een absolute keuken-leek ben (en dat is nog heel eufemistisch uitgedrukt) :p En het was eerder toevallig dat ik net na deze oproep de cakejes met snoepjes maakte. En volgens mij zijn bijna alle bovengenoemde receptjes al een pak lekkerder 🙂
    Maar ok, morgen zal ik het receptje van de hazelnoot-chocolade cakejes hier posten!


  16. Et voila, mijn recept voor een lekkere chocolade-hazelnootcake. Uit het bakboek voor en met kinderen, mijn geweldig Secret Santa kadootje (zie blog).

    Chocolade-hazelnootcakejes
    – 185 gram ongezouten boter
    – 6 eiwitten
    – 155 gram bloem
    – 30 gram cacao
    – 250 gram poedersuiker
    – 200 gram gemalen hazelnootpoeder

    1, Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een muffinplaat met twaalf grote holten in.
    2. Smelt de boter in een pannetje op matig vuur. Verhit hem 3-4 minuten tot hij diep goudkleurig is. Laat afkoelen.
    3. Klop de eiwitten lichtjes tot ze schuimig zijn. Zeef de bloem, cacao en poedersuiker boven een grote kom. Roer de gemalen hazelnoten erdoor.
    4. Maak een kuiltje in het midden. Voeg de eiwitten en gesmolten boter toe en meng alles. Vul de muffinholten voor driekwart met het beslag.
    5. Bak de cakejes 20-25 minuten in de oven tot een prikker die je erin stopt er schoon uit komt. Laat ze enkele minuten in de vorm staan en laat ze dan op een rooster afkoelen.

    Nadien deed ik er nog chocoladeglazuur (uit een zakje dat je moet opwarmen in bvb. de microgolfoven) over en mini-smarties.
    En ze waren echt heerlijk!


  17. […] Mevrouw licht in de duisternis vroeg naar koekjesrecepten, of al wat je zo in je mond kan steken. Koekjes worden hier niet […]


  18. Voila, hier het mijne:
    http://schriekstraat44.wordpress.com/2010/01/06/profiterollekes/

    Dit recept kreeg ik van een buurvrouw en die gaat er wel van uit dat iedereen een Kenwood keukenrobot heeft 😉 ik vermoed dat eender welk ander keukenmachien even goed is. En er werd me benadrukt om alles (jawel, ook de eitjes) af te wegen.

    En ook al zijn we geen bakwonderen, onze profiterollekes zijn blijkbaar wel vermaard (want er volgde toch wat teleurstelling toen bleek dat wij tijdens ons familie kerstfeestje iets anders voorzien hadden als dessert).

    Het recept:

    Profiteroles of soesjes

    * 6 eieren (1 ei = 50 gr)
    * 267 gr water
    * 120 gr boter
    * 90 gr zelfrijzende bloem
    * 90 gr patisseriebloem

    * De oven voorverwarmen op 240°C.
    * Het water aan de kook brengen en de boter erin doen in kleine stukjes. Roer tot alles gesmolten is.
    * Daarna alle bloem er ineens bijdoen en er onder roeren met een platte lepel. Roer door tot een homogene massa en blijf doorroeren tot het deeg droog wordt en een deegbal vormt die niet meer aan de kookpot blijft kleven.
    * Ondertussen de kom van de Kenwood vullen met warm water zodat deze warm heeft.
    * Is het water de boter en de bloem gemengd, dan het water uit de kom doen, uitdrogen en het deeg erin doen.
    * Dan al roerend ei per ei bijdoen (het volgende ei er pas indoen als het vorige volledig gemengd is.)
    * Daarna 6 minuten op stand 6 laten draaien.
    * Als dit gebeurd is, de spuitzak vullen en op het bakpapier of ingevette bakplaat spuiten. Voor profiterollekes spuit je kleine ronde toefjes (zoals een toef slagroom op een taart).
    * 10 minuten op 240°C laten bakken, daarna de oven op 210°C zetten en vanaf 25 minuten beginnen te kijken of ze nog niet goed zijn (max. 30 minuten in de oven laten).
    * Als ze uit de oven komen even laten afkoelen en er gaatjes in maken voor de vulling.

    Profiteroles vullen wij gewoonlijk met slagroom of roomijs. Je kan natuurlijk ook pudding of pasteibakkersroom gebruiken. En voor de afwerking kan je gaan voor gesmolten chocolade of je kan ze even deppen in losgeklopt eiwit en daarna gekleurde suikerparels.

    Smakelijk!


  19. […] « Tautologie of pleonasme Solidariteit 18 januari 2010 Herinnert u zich mijn oproep voor koekjesrecepten nog? Ik kreeg daar heel wat reacties op. Fijn! En we zijn intussen ook […]


  20. […] wereldberoemde chocoladekoekjes van deze blogster. Probeer ze maar eens uit! Het recept vindt u hier tussen de reacties of hier. Chocolate chips […]


  21. […] recept vindt u hier tussen de commentaren of […]


  22. […] recept vindt u hier of […]


  23. […] Licht in de duisternis « 1 april Koekjes – 10 maart 1 april 2010 Vanavond geen werk dat niet kan wachten, dus tijd om verslag uit te brengen van onze probeersels in het kader van de koekjeswedstrijd. […]


  24. […] recept vind je hier tussen de reacties of hier of hier. En foto’s krijgt u natuurlijk ook. […]



Plaats een reactie